Beton is zo’n beetje de fundatie van alles wat gebouwd wordt, maar wat kost een kuub beton nou eigenlijk?

Om hierover uitleg te kunnen geven,  gaan we eerst kijken waaruit een kuub beton bestaat. Een kuub, 1m³ of 1000 liter is een inhoudsmaat. Voor het gemak een kubus van 1m*1m*1m.
Hierin gaat een kuub zand en grind mix, 10-12 zakken cement á 25kg en water.

De prijs hangt ten eerste af van wat voor soort beton er nodig is; gaat het om ‘droge’, zogenaamde stampbeton of ‘natte’ stortbeton. In droge beton zit meestal minder cement, daarom kost een kuub vaak minder in vergelijking met de natte beton.

De kosten van een kuub beton zijn dus sterk afhankelijk van de hoeveelheid cement dat eraan wordt toegevoegd. Cement heeft dan ook het grootste aandeel in de kosten van een kuub beton.

Hou de kosten van een kuub beton laag: draai hem zelf!

Er zijn 2 manieren: bestellen bij een betoncentrale of zelf (thuis) draaien in een betonmolen. Mengen in een speciekuip met behulp van een schep is natuurlijk ook mogelijk!
Beton bestellen bij een centrale is meestal niet goedkoop.
Daarom komt beton zelf maken al snel in beeld; het is vaak goedkoper  en voor een beetje doe-het-zelver goed te doen. Voor bepaalde (kleinere) klussen is dit dan ook een prima oplossing.

We zullen daarom het zelf draaien hier behandelen, want: het is prima zelf te doen en alle benodigdheden zijn hier online te bestellen.

Dit kost een kuub beton nou echt: alles netjes op een rijtje.

10-12 zakken á 25kg cem2 Portland cement. Totaal:250-300kg cement. Á € 4,40 per zak
1 kuub zand en grind mix voor beton in big bag. 0/16mm € 93,95 0/32mm € 92,95
Water.

kuub natte beton kost meer dan droge